Kuinka Elise syntyi

Näinä 2000-luvun kasvottoman omistuksen ja ihmisiä välillä tunteettomastikin kohtelevien yritysten aikana on vaikea uskoa, että maamme kehitykseen keskeisesti ovat vaikuttaneet sellaiset yritykset, jotka tarjosivat työntekijöille ja heidän perheilleen koko elämän piirin. Viime vuosisadan alkupuolella oli tavallista, että yritys tarjosi asunnon, koulun, jopa kirkon ja teatterin.

Ja tietenkin urheiluseuran.

Vuonna 1905 perustettu osuusliike Elanto oli pääkaupunkiseudulla voimakas tekijä niin kaupallisesti kuin tuotannollisestikin. Parhaimmillaan Elannolla oli liki 600 myyntipistettä ja lukuisia tuotantolaitoksia, esimerkiksi makkara- ja virvoitusjuomatehtaat,
mylly ja leipomo.

Elannon työntekijöiden urheiluseuraksi perustettiin vuonna 1921
Elannon Isku.

Vuosien varrella Iskun lajikirjo on ollut laaja voimailulajeista hiihtoon, suunnistukseen, yleisurheiluun, voimisteluun ja eri palloilulajeihin. Menestystäkin iskulaisille on tullut, korkeinta kansainvälistä huippua myöten – Paavo Aaltonen saavutti rekkivoimistelun maailmanmestaruuden vuonna 1950, Kalevi Viskari voimistelujoukkueessa olympiapronssin kotikisoissamme 1952 ja Jorma Valkama pituushypyn olympiapronssin Melbournessa 1956.

Vuosikymmenten myötä osuusliike Elannon rakenne muuttui – oma tuotanto hiipui ja myymäläverkostoa saneerattiin voimakkaalla kädellä. Kaksi vuotta ennen satavuotisjuhliaan Elanto oli tullut tiensä päähän:
se yhdistettiin Helsingin Osuuskauppa HOK:n kanssa ja muodostettiin uusi S-ryhmän alueosuuskauppa HOK-Elanto.

Myös Elannon Isku oli ehtinyt muuttua laajimmista päivistään: vuosituhannen vaihteessa lajivalikoimassamme olivat vahvimpina rytminen voimistelu ja koripallo.

Rytmisessä voimistelussa Elannon Isku on ollut 1970-luvulta alkaen
lajin suomalainen huippuseura. Iskun jäsenistä maatamme ovat edustaneet olympialaisissa Katri Työppönen, os. Kalpala (Atlanta 1996) ja Heini Lautala (Sydney 2000). Edellisissä MM-kilpailuissa (Patras 2007) Suomea edustivat seurasta yksilövoimistelijoina Maria Ringinen ja Julia Huuhtanen sekä naisten joukkueessa Helena Bogdan, Carita Grönholm, Nina Hanhela, Sirja Kokkonen, Vanessa Martins Lopes ja Riina Määttä.

Nyt on tullut aika jatkaa eteenpäin – ei pelkästään nimellisesti vaan
myös Nimellisesti. Uuden nimensä perustaksi seura otti kaikkien tunteman lyhenteensä ElIs. Kun tuohon liitettiin eteenpäin siirtymisen kirjain ’e’, saatiin uusi nimi perinteikkäälle seuralle: Voimistelu- ja urheiluseura Elise ry.

Erpo Heinolainen